Minopera
Sångare
Minopera
Jönköpings egna opera ensemble Minopera ansvarar för den musikaliska inramningen Minopera, Jönköpings enda fria professionella operagrupp, startades 2015 och har snart blivit en av Jönköpings mest aktiva och kända teaterproducenter. 2020 har Minopera fått årets kulturstipendium från Jönköpings kommun. Vi vill vara en ”opera för alla”. Även för de som aldrig har upplevt en opera tidigare, även för de som tror att opera är för svår för de, även för de som har svårt att ta sig till storstäderna. Minopera är en opera för människor oavsett var de befinner sig i landet och oavsett vilken bakgrund de har. Minoperas arbets- och produktionssätt är unikt och nyskapande i Sverige och vi strävar alltid efter nya format och samarbete för att göra opera tillgänglig för alla. Christofer Elgh skapar för och tillsammans med oss en scenisk rumslig komposition för sopraner, baryton, antika cymbaler, sångskålar och elektronik som sammansmälter i gruvrummet. Sångarna är utplacerade i rummet och interagerar via röst, antika cymbaler och klangskålar.
 
Annika Liljenroth
Stacks Image 204
Annika Liljenroth utbildades vid Universität för Musik och Darstellende Kunst ”Mozarteum” i Salzburg och privatuniversitet ”Konservatorium der Stadt Wien”. Hon har stått på scenen i flera större opera- och operettpartier. Hon har sjungit solopartier i Wiener Konzerthaus, på stadsteatern i Baden, på stadsteatern i Leoben, operan i Stettin o.s.v. Den svensk-österrikiska sopranen har fått flera utmärkelser vid internationella sångtävlingar. Efter flera år som frilanserande operasångerska flyttade Annika 2012 till Jönköpingstrakten.
Här startade hon tillsammans med maken det första fria operaensemble i Jönköping som producerar barnoperor ”Minopera”. Dessutom står de tillsammans bakom föreningen Scenkonst Jönköping. Tillsammans har de även fått utvecklingsbidrag från Jönköpings Region för att kunna utveckla projektet ”soffoperan- ett projekt dess syfte det är att höja tillgängligheten av genren opera, att möjliggöra spelningar på ovanliga ställen.
Som solist hörde man Annika bland annat tillsammans med Ove Gotting och hans kammarkör när de framförde ”Jesu sju sista ord på korset” av C.Franck. Tillsammans med Elisabeth Ramstrand, kantor i Ödeshög, och Svitlana Fransander, organist i Vetlanda, hördes Annika vid sommarkonserter och som solist i kyrkor i Östergötland vid upprepade tillfällen. Annika sjöng med i flera hundra barnoperaföreställningar bland annat som Pamina, huvudrollen i ”La serva padrona” i Rosenlunds Herrgård och huvudrollen i operastumfilmen ”Don Giovanni in Sweden”.
Stacks Image 259
Stacks Image 261
Stacks Image 264
 
Ann Roach
Stacks Image 207
Ann Roach utbildade sig vid Royal Schools Opera i London och har frilansat flitigt både i Sverige o England. Hon har en bred repertoar med både profan, sakral och operatisk musik.
Roller inkluderar: Fiordiligi, Cosi fan Tutte, vid Royal Festival Hall, London, Micaela, Carmen, Royal Albert Hall, London, Alisa, Lucia Di Lammermoor, Opera På Skäret, Kopparberg.
 
Pär Fürst Nilsén
Stacks Image 210
Pär är född sommaren 1988 i Sävsjö. Musik har alltid varit en viktig del i hans liv och han började sin musikaliska bana som 8-åring, med att spela trummor och snart därpå piano. I tonåren tog dock sången över och han började sjunga i kör. Med tiden blev det mer och mer solistiska uppdrag i olika sammanhang.”
Han är baryton och har en kandidatutbildning från Operalinjen vid Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs universitet, examinerad 2011.  Jobbar idag som frilansande operasångare och bor utanför Jönköping.

Sångstudier hos bl.a Hovsångare Håkan Hagegård, framlidne Hovsångare Erik Saedén, Bo-Urban Nordgren, Sylvia Mang-Borenberg och Hans Linden.
Han har jobbat vid Kungliga operan, Folkoperan i Stockholm, Smålandsoperan, m.fl. och är en flitigt anlitad konsertsångare vid både kyrkor och konserthus.

Operaroller i urval: ”Figaro” i Barberaren i Sevilla av G Rossini, ”Greven” i Figaros bröllop av W A Mozart, ”Scarpia” i Tosca av G Puccini,  ”Alfio” i Cavalleria rusticana av  P Mascagni, ”Pistola” i Falstaff av G Verdi, ”Dr Falke” i Läderlappen av J Strauss  m.fl.
Oratorier och kyrkoverk i urval: Messias av G F Händel, Skapelsen av J Haydn, Cantata Memoria av K Jenkins, Johannespassionen och Juloratoriet av J S Bach, Carmina Burana av C Orrf, Förklädd Gud av L E Larsson, Requiem av W A Mozart och G Fauré, The Crucifixion av J Stainer m.fl

Pär har mottagit utmärkelser från Barbro Saléns stiftelse á 100.000:- , 3:e plats Ljungrenska tävlingen, Carl Larsson stipendiet vid Göteborgs universitet, flertal stipendier från Kungliga musikaliska akademien, bl.a Christina Nilsson stipendiet, Sävsjö kommuns kulturstipendium, m.fl
Stipendium
  • Tredje plats i Ljunggrenska tävlingen ( Ur Ebba och Gustaf Ljunggrens minnesfond), 2013
  • Frimurarordens musikstipendium, Göteborg, 2012
  • Barbro Saléns stipendium, 2011
  • Carl Larssons stipendium vid Göteborgs universitet, 2011
  • Axel Franzéns musikstipendium, Sävsjö, 2011
  • Kungliga musikaliska akademiens stipendium, 2010, 2012, 2013 och 2015
  • Sävsjö kommuns kulturstipendium, 2009

subterranea