Videoart & installationer

Alice piece by pièce

Stacks Image 640
Det finns legender om mig. Jag kan försäkra dig om att de är sanna allihopa förutom en ... i det fallet finns det vittnen som kan vittna. Tack och lov.
Jag gillar bildande bilder och ljudande ljud, men också bildande ljud och ljudande bild. Inte nödvändigtvis i den ordningen. Inte i alfabetisk eller kronologisk ordning. Om du hänger med gör ett tecken eller nicka med huvudet.
Alice är meningslös, no…nonsens. Så jag plockade verket i bitar för att se hur det fungerade. Jag satte sedan ihop det igen. Det fungerar inte längre men är fort-farande vackert, det ser ut som ett lapptäcke eller snarare en rutig filt, där man kan spela schack eller hoppa hage beroende på vädret som i gruvan alltid är lika.
Av kaninen finns inte ens skuggan i den groteska grottan där fladdermöss fladdrar över mysiga möss. Den sägs vara vit med väst, med en klok klocka som klickar. Ser du honom så känner du igen honom. Vid drottningens hov, hon som inte är så vacker som Alice, plockas kaniner i bitar, liksom griffoner, tedrickare och kortspelare. Nu det har blivit sent.
Låter allt som nonsens?

Välkommen till Alice bit för bit.

Bio

SelfPortrait Danilo
Jag har varit fotograf så länge jag kan minnas. Antagligen ännu längre.
Det analoga fotot var min första kärlek. Under mina ungdomsår i Florens tillbringade jag mycket tid med experimenterande i mörkrummet.
Sedan dess har jag återvänt till fotograferandet i cykler. Millennieskiftet innebar en kris. Övergången från det analoga till det digitala fotot var inte enkel och därför finns hål i min fotografiska produktion från denna tid. Endast på sista åren har jag lyckats sluta fred med det nya tekniska mediet. – Eller mer än fred kan man kalla det en tillfällig respit, en vapenvila.
Experimenterande och vision. Två hörnstenar i min fotografiska produktion. Jag växlar gärna mellan perioder av rena experiment med perioder då jag ger mig ut att leta motiv på gatan. Arbetar gärna efter tema. – Teman som föds under det fotografiska arbetet. Idén kommer alltid efter fotot så att instinkten får styra fotograferandet. Jag tror att intuitionen ofta leder rätt.
Trots att jag numera anammat den digitala tekniken fascinerar mig fortfarande det svartvita fotot.
Fotografiet är svart och vitt – resten är bara reklam, ibland betald och ibland inte…
För att återkalla minnet av mörkrummet, med sin magiska doft av silvernitrat, har jag under de sista två åren ägnat mig åt den nygamla metoden Fotogravyr – en hantverksmässig tryckprocess för att reproducera bilder med kvalitet. En återgång till det analoga väntar mig runt hörnet.

«Gruvan är den perfekta metaforen för processen att gräva in i djupet». Från detta mödosamma utvinningsarbete kommer ibland sublima bilder, vid andra tillfällen småfragment av minnen men ofta, ännu djupare ner, otaliga mörka urgröpningar. Och i bakgrunden hörs bergaberget mumla sin peritura sång."

Teaser Subterranea 2020

Videoinstallation Subterranea 2019

Posterbild Subterranea

Subterranea 2
Subterranea

Danilo Giannini

subterranea