Stina Nilsson

Dans

Stacks Image 69
Stina Nilsson är danskonstnär, utbildad på Statens Scenekunstskole i Köpenhamn. Hennes konstnärsskap baseras på improvisation som sceniskt uttryck och konstnärlig praktik. Under början av 2010-talet var Stina aktiv på Berlins improvisationsscen för dans och musik och uppträdde bl a på Radialsystem, Sophiensaele, HAU, Tanzfabrik, Exploratorium och ett otal barer, gallerier och fria scener. Stina har turnerat i Europa och uppträtt med dansare, musiker, bildkonstnärer, videokonstnärer och poeter.

Sedan 2017 är Stina baserad i Jönköping och är konstnärlig ledare för Studio Silk tillsammans med Helena Boström, bildkonstnär. Studio Silk är en plats för experimentell och tvärkonstnärlig konst med fokus på dans och bildkonst. Stina har även arbetat som projektledare för Riksteatern, projektet ”Scenkonstklubben” 2017-2018 och drivit projektet ”Skåderier” för Skådebanan Småland 2021-2022. Stina har tilldelats ettårigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden år 2018 och 2022. År 2017 och 2021 fick hon Region Jönköpings läns arbetsstipendium.


Fotograf: Fabian Zeidlitz

Om Atlantis projekt

Jag vill arbeta fram rörelsematerial utifrån de känslor och fysiska förnimmelser som uppstår i gruvans miljö: kyla, mörker, fukt. Tystnad.
Vi påverkas alla av gravitationen som ständigt drar oss mot jordens mitt. Att vara inne i berget för mig närmre tanken på att vara förbunden med jordens glödande kärna.
En dans med jordens mittpunkt som partner. Vad är det som pågår i utrymmet mellan oss? Kraften, lockelsen att dras nedåt. Förankringen som gör att jag kan stå stadigt. Ropet från något okänt som jag hela tiden kan förnimma men inte se. Att sjunka...
Vad krävs för att hålla mig upprätt?

Stina Nilsson

subterranea