Christian Håkansson

Skulptur Keramik

Stacks Image 141
Christian har under de senaste åren både arbetat och studerat inom det akademiska fältet för konst samtidigt som han har skapat keramiska skulpturer och visat dem i utställningar. Han tog sin kandidatexamen på Konstfack 2021 och har sedan dess flyttat till Jönköping som är hans hemstad. Där han har utforskat den digitala världen och skapat NFT-konst. Christian har sin studio på Kämpevägen 22 kopplat med KKN-projektet "Syret" och där fortsätter han att utveckla sitt konstnärskap. Under sin tid på Konstfack har Christian genomfört ett antal större projekt, alla med en koppling till livets föränderlighet och det är även där han tar vid med sitt bidrag till årets Subterranea. Förutom tillfället i gruvan kan ni se även se Christians konst på Rosenlunds Herrgård i Augusti.

Om Atlantis projekt

Världen själv är i ständig rörelse. Det är detta som pedanterna inte har förstått: att varje fixerad förståelse är alltför begränsad för att omfatta ett oändligt universum och dess oändliga formtagande. Istället måste vi ständigt på nytt försöka förstå för att på så sätt fortsätta skapa en levande värld.
(Bornemark 2018.50)

Jag tänker på Atlantis som en nyckel till mystik och på förlorad kunskap. Genom mina skulpturer, vill jag nå den förlorade världen. Den enda gången jag på riktigt känner mig levande är i skapandet. Det för mig i kontakt med världen, framtiden och det som har gått förlorat. Det gör mig närvarande. Om Atlantis existerade så är det inte den enda försvunna civilisationen, och det är inte heller den sista. Vad tar vi med oss? Vad får leva kvar?

Jag vandrar runt med verktygen och känner efter. Leran svarar. Jag måste vara varsam. Jag måste lyssna på vad materialet vill. Det är inte bara jag som bestämmer.
Jag använder konsten som en spegel för att jag är en människa. Jag förändras, brinner, spricker och förvandlas. Gruvan är en lucka i tiden - en chans att börja om.
Stacks Image 112
Stacks Image 79
Stacks Image 83

Christian Håkansson

subterranea